Skip to main content
Rookmelder tegen brand 129d4969
Datum: 25 november 2020

Rookmelders verplicht vanaf 2020: is jouw woning al in orde?

Tags: ,

Woningbranden eisen elk jaar heel wat mensenlevens. Het is vooral de verstikkende rook die hiervoor verantwoordelijk is. Je wordt er immers ’s nachts niet wakker van. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 al rekening houden met een aantal verplichtingen rond het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen. Ook voor woningen die worden bewoond door de eigenaar. Per verdieping moet je minstens één rookmelder voorzien.

Waar plaats je best rookmelders?

In onderstaande opstelling zie je goed waar je best een rookmelder kan voorzien:

Waar plaats je best rookmelders
 • In de garage (*) is een rookmelder niet aangewezen omwille van de aanwezige verbrandingsgassen. Toch zien we in de garage ook vaak elektriciteitsborden staan. In de buurt van een elektrisch bord is een rookmelder wel zeker nodig. In dat geval plaats je best een speciale rookmelder in je garage. Neem gerust contact op voor meer info.
 • In de keuken (*) is een rookmelder omwille van de kookdampen niet echt aangewezen.
 • In de kelder/berging is een rookmelder zeker aangewezen. Ook daar komen we immers regelmatig het elektrisch bord tegen.
 • In de badkamer (*) is een melder omwille van de dampen niet aangewezen.
 • In de woonkamer plaats je bij voorkeur ook een rookmelder.
 • In de nachthal/traphal is zeker een plaats waar we een rookmelder plaatsen, omwille van de slaapkamers die aangrenzen.
 • Rookmelders in slaap- en speelkamers en bureauruimtes zijn zeker ook aangewezen.
 • Zolder, technische ruimtes, ook hier voorzie je best een rookmelder.

(*) Toch graag een rookmelder in deze ruimtes? Voor deze ruimtes zijn er specifieke rookmelders verkrijgbaar. Vraag er gerust naar!

Wie is verantwoordelijk bij verhuur?

Als verhuurder van een woning of appartement ben je verplicht de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Het regelmatig testen en het vervangen van de batterijen is dan weer de plicht van de huurder.

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

 • De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoet aan de norm NBN EN 14604.
 • Je kan kiezen voor een rookmelder met vervangbare batterij of voor één met een niet-vervangbare batterij. Kies bij voorkeur voor een model met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van minstens 10 jaar. Na tien jaar vervang je dan gewoon de rookmelder zelf.
 • Kies een toestel dat beschikt over een testknop.
 • Kies voor rookmelders die met elkaar gekoppeld kunnen worden, zodat je bijvoorbeeld ook boven kan horen wanneer er brand is in de kelder.

Extra tips:

 • De meeste branden ontstaan ‘s nachts, terwijl je slaapt. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat kinderen niet (altijd) wakker worden van het geluid van een rookmelder. Hou hier dus zeker rekening mee.
 • Een rookmelder maakt een hels lawaai en zorgt ervoor dat je gewaarschuwd wordt wanneer er iets mis is. Ideaal wanneer je thuis bent, maar wat als je niet aanwezig bent? Mag je huis dan gewoon opbranden? Advies van Zelfbouwelektro: kies voor rookmelders waarbij er ook realtime meldingen naar je smartphone worden verstuurd. Zo kan je alsnog ingrijpen (bijvoorbeeld je buur, vriend of familie vragen om is te gaan kijken naar je woning). Jouw huisdieren verdienen het ook om gered worden, niet?

Productaanbeveling van Zelfbouwelektro: kies voor een slimme rookmelder van Netatmo

Voordelen slimme rookmelder van Netatmo:

 • Je ontvangt realtime waarschuwingen op je smartphone, handig voor wanneer je niet thuis bent.
 • De batterij heeft een lange levensduur van 10 jaar. Zo hoef je niet constant de batterijen te verwisselen. Je bent tien jaar safe en na die tijd vervang je gewoon de rookmelder zelf, zodat je terug 10 jaar veilig bent met de rookmelder.
 • De rookmelder is eenvoudig te installeren. Je hebt geen bedrading nodig. Je kan de slimme rookmelder gewoon aan het plafond bevestigen en de app downloaden. Vervolgens ben je klaar om jouw huis tegen brand te beschermen.
 • De rookmelder doet aan automatische zelfcontrole. Hij houdt zelf zijn eigen batterij, rooksensor en Wi-Fi-verbinding in de gaten. Bij problemen met één van deze drie elementen, stuurt hij onmiddellijk een melding naar je smartphone. Zo hoef je je nooit onnodig zorgen te maken.

Zelfbouwelektro is gecertificeerd Netatmo PRO installateur en verdeler

Bij Zelfbouwelektro zijn we professioneel Netatmo verdeler en installateur. Deze gecertificeerde titel biedt jou als klant ook voordelen:

 • Doe je op ons beroep voor het leveren en eventueel plaatsen van een slimme rookmelder van Netatmo dan geniet je niet van 2 jaar maar wel van maar liefst 4 jaar garantie op jouw product.
 • Wij zorgen met plezier voor de installatie of geven jou professioneel advies zodat je, indien gewenst, het product zelf op de juiste manier kan plaatsen in of rond jouw woning.

Wil je graag slimme rookmelders van Netatmo aankopen? Je vindt ze in onze webshop. Ook voor meer informatie over deze producten ben je bij ons aan het juiste adres. Contacteer ons gerust.

Was dit een nuttig artikel?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, boordevol tips & tricks, aanbiedingen, nieuwigheden,…