Skip to main content
Inbouwdozen plaatsen BG 1241ed45
Datum: 23 maart 2021

“Hoe plaats ik inbouwdozen en bijhorende sleuven?”: een handige tip van Peter van Zelfbouwelektro

Wanneer we bij klanten een zelfbouwproject opstarten, gaan we eerst op de werf langs voor een uitgebreid bezoek. We doorlopen dan met onze klant het hele project en duiden aan waar alle nutsvoorzieningen elektriciteit, data en TV best geplaatst kunnen worden.

Bij het aftekenen van de nutsvoorzieningen geven we ook steeds een instructiekaart mee aan onze klant met daarop de belangrijkste aandachtspunten. Zo weet hij precies waar hij rekening mee moet houden.

Eén van de tips die we meegeven is om eerst de inbouwdozen uit te boren of te slijpen. Nadien volgen de bijhorende sleuven.

Inbouwdozen plaatsen

Enkele handige stappen om de inbouwdozen en sleuven aan te brengen:

 1. Markeer op de muur de zone waar het inbouwpotje moet komen
 2. Zet een verticale lijn van het midden van het inbouwpotje naar de vloer. Dit wordt de snijlijn om de sleuf aan te brengen.
 3. Slijp/boor het gat voor het inbouwpotje met een pottenboor of slijpschijf. Een pottenboor kan je ook bij ons verkrijgen. Vraag er zeker even naar. Tip: In geval van een enkele inbouwdoos is het gat gemiddeld zo’n 100 mm breed en 70-80 mm diep. In geval van een dubbele inbouwdoos is het gat gemiddeld zo’n 150 mm breed en 70-80 mm diep. Slijp ver genoeg om de zone makkelijk uit te hakken.
 4. Slijp de (best verticale) sleuf.
  • In geval van een enkele inbouwdoos is de sleuf 20 mm diep en 35 mm breed.
  • In geval van een dubbele inbouwdoos slijp je onder de twee potjes telkens een sleuf. Zo kan je aan het linkse potje de kabel inbrengen en rechts de kabel opnieuw richting de vloer bewegen. De verbinding tussen de twee potjes doe je later langs de achterdoorgang in de potjes.
 5. Hak het overtollige materiaal weg.
 6. Controleer de voorziene diepte voor het inbouwpotje en de leiding. Is alles OK?
 7. Maak de sleuf en het gat voor het inbouwpotje nat.
 8. Breng gips aan in het gat voor de inbouwdoos en plaats het potje.
 9. Plaats de kabel in de sleuf en verwijder de mantel over zo’n 20 cm.
 10. Steek de kabeladers in het potje.
 11. Zet de kabel vast op de vloer met behulp van een kabelklem (mepac plug). Je boort hiervoor een gat van zo’n 6mm, waarna je de kabelklem met een kamer in de grond timmert.
 12. Smeer de sleuf dicht met gips of cementmortel. Opgelet ter hoogte van waterkering geen gips gebruiken, wel cementmortel met waterdichtingsmiddel.

Was dit een nuttig artikel?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, boordevol tips & tricks, aanbiedingen, nieuwigheden,…