
Enkele veelgestelde vragen over tuinverlichting:
“Hoe vaak heeft buitenverlichting een onderhoud nodig?”
- Weet uit welk materiaal je tuinverlichting bestaat
Dit is belangrijk om je tuinverlichting het juiste onderhoud te kunnen geven.
Type armatuur: Bestaat de armatuur van je lamp (= de draagconstructie van je lamp) uit duurzaam INOX, kijk dan even na of er aanslag te zien is op het metaal. Indien ja, verwijder het dan met de juiste INOX-producten, verkrijgbaar in diverse winkels. Bestaat je armatuur uit hout, dan kan je het een onderhoudsbeurt geven met beits en/of verf.
Type lamp: Beschik je over gloei-, led-, halogeen- of spaarlampen in je tuin? Ook dit is een belangrijk onderscheid!
- Test de buitenlamp(en) op gebreken
Schakel de buitenverlichting even aan en ga na welke lampen niet meer werken en/of onvoldoende licht geven. Vervang indien nodig de lamp(en). Hou hierbij de duurzaamheid en lichtintensiteit goed voor ogen.
Moet je een halogeen- of spaarlamp in je tuin vervangen? Dan is dit misschien de ideale kans om over te schakelen op duurzame led-lampen. Houd hierbij wel rekening met het juiste vermogen van de lamp. Overschrijd zeker niet de maximumwaarde van de toegestane wattage. Raadpleeg hiervoor ook de gebruiksaanwijzing van het armatuur.
Tip: op onze Zelfbouwelektroshop vind je een ruime keuze aan Led-lampen.

- Controleer de lampbehuizing en de bedrading
Ga na of de behuizing van de lamp nog steeds waterdicht is, zodat er geen water langzaam naar binnen kan sijpelen. Dit kan immers tot vervelende situaties leiden.
Check ook de bedrading van en naar het armatuur met het oog op eventuele kortsluiting.
Tegelijkertijd geef je de dichtingsrubbers de nodige aandacht. Deze zitten meestal in de demonteerbare onderdelen van het armatuur om bijvoorbeeld aan de bedrading te geraken en/of de lamp te vervangen. Olie of vet de rubbers eventueel opnieuw in. Dit doe je best ook met de schroefjes die je los moet draaien om in het armatuur te geraken. Dit vergemakkelijkt in latere fase de montage.
Vaak nestelt klein ongedierte zoals mieren, wespen en spinnen zich ook in het armatuur om eieren te leggen of te schuilen voor gure weersomstandigheden. Maak hier komaf mee.
- Maak het armatuur schoon
Door wisselende weersomstandigheden kan tuinverlichting er echt vuil uitzien. Een schoonmaakbeurt is dan zeker aan de orde.
Volgende stappen doorloop je:
- Verwijder met een droge doek of borstel het grootste vuil van het armatuur.
- Gebruik vervolgens eventueel een vochtige doek om de resterende vuilresten te verwijderen.
Opgelet: vooraleer je aan de slag gaat met water, schakel je best de spanning uit. Zo voorkom je ongevallen. - Na het reinigen kan je met gespecialiseerde producten de armaturen terug inwrijven met een beschermende coating. Lees steeds de gebruiks- en/of onderhoudsaanwijzingen die je kreeg bij het armatuur.
- Kijk ook naar de lichtsturing
Kijk naast de lamp en het armatuur ook de lichtsturing (bijvoorbeeld een tijdsklok of bewegingsmelder) na en stel indien nodig bij.
Maak je gebruik van een bewegingsmelder, kijk dan ook deze na op vuil en beschadiging. Check ook of de melder nog juist is afgesteld. Het gebeurt soms dat een bewegingsmelder niet meer optimaal functioneert omdat er een spinnenweb en/of groen voor de bewegingssensor hangt. Verwijder dit alles om een feilloos systeem te garanderen.
“Hoe kies ik de juiste buitenverlichting?”
Regen, hagel, vorst, zon, zand, stof,… je tuinverlichting krijgt doorheen het jaar heel wat te verduren. Wanneer je investeert in buitenverlichting is het belangrijk dat je steeds kiest voor duurzame materialen. Daarnaast zijn er ook nog tal van andere zaken waarmee je best rekening houdt wanneer je buitenverlichting wil aanschaffen, denk maar aan de kleur van de verlichting, het verblindende effect en de locatie. Lees zeker ook dit artikeltje op onze blog voor nog meer tips.
“Hoe plaats ik best mijn buitenverlichting met een oog op een makkelijk onderhoud achteraf?”
Plaats je tuinverlichting steeds iets boven de grond. Zo vermijd je dat grondzuren, regen en zand je tuinarmaturen te fel aantasten.
Wanneer je kiest voor tuinverlichting wordt de bekabeling via de grond voorzien. Gebruik hiervoor de juiste grondkabel. Kies niet voor een XVB, flex, soepele of losse kabel maar ga voor een EXVB grondkabel.
Probeer de bekabeling zo’n 30 tot 40 cm diep te leggen. Zo kan je de kabels al zeker niet beschadigen wanneer je een spade in de grond steekt (zo’n 25 cm).
Probeer de bekabeling ook met speciale opgietdozen en gel/hars te verbinden met je armatuur. De aansluiting is zo beschermd tegen vocht en de zwaardere omgeving.
“Is het beter om mijn armatuur onder een afdakje te plaatsen?”
Daar kan je over discussiëren. Een armatuur in open lucht kan bij regenweer netjes worden afgespoeld zodat stof, zand en zuren snel verwijderd kunnen worden. De constructie onder een afdakje plaatsen is dus absoluut geen must.
Wens je hulp bij het plaatsen van buitenverlichting? Zelfbouwelektro helpt jou graag verder! Neem vandaag nog contact met ons op via info@zelfbouwelektro.be of 0475 59 59 19.
Was dit een nuttig artikel?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, boordevol tips & tricks, aanbiedingen, nieuwigheden,…