Jouw woning valt of staat niet enkel met een mooie interieurbekleding. Ook de juiste verlichting is van prioritair belang om van jouw huis een aangename plek te maken. Maar hoe kies je nu de juiste verlichting? Hier alvast vijf verlichtingsvragen die je je best al stelt tijdens de planning van de ruwbouwwerken.
Jouw woning valt of staat niet enkel met een mooie interieurbekleding. Ook de juiste verlichting is van prioritair belang om van jouw huis een aangename plek te maken. Maar hoe kies je nu de juiste verlichting? Hier alvast vijf verlichtingsvragen die je je best al stelt tijdens de planning van de ruwbouwwerken.
Met andere woorden: wat of welke ruimte wil je precies verlichten en waarom? Op basis van je antwoord heb je een keuze uit verschillende soorten verlichting, waaronder:
Je kan je verlichting op meerdere manieren aansturen:
Van inbouwspots, bureaulampen en wandverlichting tot hang- en staanlampen, het aantal beschikbare armaturen is eindeloos. Het doorbladeren van catalogussen kan je alvast een idee geven van wat je mooi vindt en wat niet. Toch houd je bij het kiezen van armaturen best ook rekening met de ruimte waarin de armatuur geplaatst wordt en de functie van de verlichting. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar armaturen voor in de keuken, dan zullen deze er hoogstwaarschijnlijk helemaal anders uitzien dan de verlichtingsconstructies in jouw slaapkamer.
Tips:
Goede verlichting in de badkamer is erg belangrijk. Maar stroom en water zijn net twee dingen die niet goed samengaan. Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) bevat daarom enkele specifieke veiligheidsrichtlijnen over verlichting in vochtige ruimtes. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om in vochtige ruimten voor armaturen te kiezen met een hoge IP-waarde (= Ingress Protection).
De IP-waarde bestaat uit twee cijfers, bijvoorbeeld IP 43. Het eerste cijfer geeft aan in welke mate de lamp bestand is tegen vaste delen zoals stof en zand. Het tweede cijfer de bestendigheid tegen water en vocht. Hoe lager de waarde, hoe slechter de bescherming
Een badkamer is onderverdeeld in verschillende IP-zones. Hoe dichter bij het bad of de douche, hoe hoger de vereiste IP-waarde.
Ook de buitenverlichting moet beschikken over een hoge IP-waarde. Dit omdat ook deze verlichting te maken krijgt met regen, wind, sneeuw, vries en extreme hitte.
Bij buitenverlichting vergt ook de aansluiting nog iets meer aandacht. Zo moet je in het geval van gevelverlichting de bekabeling vanuit de binnenmuur naar buiten brengen. Vervolgens sluit je de kabels zo waterbestendig mogelijk aan op de armatuur.
Wanneer je kiest voor tuinverlichting wordt de bekabeling via de grond voorzien. Gebruik hiervoor de juiste grondkabel. Probeer de verbindingen ook met speciale opgietdozen en gel/hars te verbinden en te beschermen tegen vocht en de zwaardere omgeving.
Van led en halogeen tot spaar- en gloeilampen, er bestaan heel wat verschillende lamptypes. Toch kies je vandaag de dag best voor een ledlamp omdat deze energiezuinig is (lange levensduur en laag verbruik) en goed licht geeft. Er zijn heel veel verschillende ledlampen op de markt. Om een goede ledlamp te kiezen houd je best nog even volgende elementen in het achterhoofd:
Nog enkele extra tips:
Wil je verlichting aanbrengen in jouw woning of tuin? Laat je adviseren en/of begeleiden door een verlichtingsexpert. Hij/zij vertelt je welke verlichting je best in welke ruimte voorziet. Vervolgens helpen wij van Zelfbouwelektro jou graag voort bij het praktische gedeelte: het plaatsen van de armaturen en leidingen. Samen sterk! Interesse? Neem vandaag nog contact met ons op via info@zelfbouwelektro.be.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief, boordevol tips & tricks, aanbiedingen, nieuwigheden,…
Adres: Oudekastelseweg 16, 2440 Geel
GSM: +32 475 59 59 19
Mail: welkom@zelfbouwelektro.be
BTW: BE0629.636.502