Meterkast

Veelgestelde vragen over een meterkast

  1. Waar plaats ik best de meterkast van de nutsmaatschappij in mijn woning?
  2. Welke regels gelden er voor het binnenbrengen van de nutsvoorzieningen in mijn woning?

Waar plaats ik best de meterkast van de nutsmaatschappij in mijn woning?

Een esthetisch object is het niet, een meterkast. Maar het is wel een noodzakelijk iets, want zonder meterkast geen elektriciteit natuurlijk. Om te bepalen waar je de meterkast moet plaatsen, check je best eerst wat de nutsmaatschappij hierover zegt. Zij hebben immers vaak bepaalde richtlijnen. 

Volgende voorschriften gelden voor Fluvius:

Meestal houdt je architect wel rekening met de voorschriften van de nutsmaatschappijen en tekent hij/zij de plaats van de meterkast in je plan in.

Welke regels gelden er voor het binnenbrengen van de nutsvoorzieningen in mijn woning?

Niet enkel over het plaatsen van de meterkast, maar ook wanneer je de nutsvoorzieningen wil binnenbrengen, gelden er bepaalde regels. Deze zijn eveneens voorgeschreven door de nutsmaatschappij. Je leest ze in deze handige brochure van Fluvius.

Dit heb je nodig:

  • Je hebt een gladde wachtbuis nodig om de elektriciteitskabel tot in je woning te brengen. Plaats ze op een minimumdiepte van 600 mm, gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het maaiveld. Opgelet: in sommige gevallen gelden bovenstaande richtlijnen niet. 
  • Bij een nieuwbouwwoning moet je een energiebocht/energiesteen voorzien. Dit is een voorgeprefabreerd buizensysteem dat simpel in de ruwbouw kan gemetseld en/of ingegoten worden. Nadien kan je via deze buizen de nutsleidingen eenvoudig binnenbrengen. Gas, elektriciteit, water, tv en telefoondistributie, allemaal op één plaats.
  • Voorzie een aansluitplaat (multiplexplaat) waar je alle nutsvoorzieningen op kan monteren.
  • Je plaatst best de meterkast dicht in de buurt van de energiesteen. Dit op een plek die beschermd is tegen weersinvloeden (droog en windvrij).
  • Ook is het handig om de meterkast in de buurt van de verdeelkast – dit is de kast die de stroomverdelingen in uw huis bepaalt - te plaatsen. Zo kan je wanneer de stroom uitvalt snel het probleem van de baan helpen.

Wil je graag hulp bij het installeren van je elektriciteit? Zelfbowelektro helpt je graag verder. Maak een afspraak via info@zelfbouwelektro.be of via 0475 59 59 19.